Poważnie chorzy w wieku 40 lat: szefowie kuchni opowiadali o wadach swojego zawodu

Reklama

wt., 10/27/2020 - 21:28 -- MagdalenaL

Pracownicy kuchni płacą zdrowie za kreatywną i obiecującą pracę

20 października wszyscy szefowie kuchni planety obchodzą swoje zawodowe święto - w 2004 roku zostało założone przez Światowe Stowarzyszenie Wspólnot Kulinarnych. Umiejętność przyrządzania różnorodnych potraw i możliwość rozwoju kariery to niewątpliwe atuty takiej pracy. Ma jednak również wady: silny stres fizyczny i psychiczny. Eksperci kulinarni, z którymi rozmawiał NEWS.ru, mówili o problemach zdrowotnych, które na nich czekają najczęściej.

Oparzenia, skaleczenia, siniaki - żaden kucharz nie może się bez nich obejść. Ale to nie są najpoważniejsze możliwe problemy zdrowotne - powiedział w rozmowie z NEWS.ru Anatolij Kryukov, szef kuchni i członek Rosyjskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. Już od 4 do 5 lat po rozpoczęciu kariery większość pracowników gastronomii zaczyna mieć problemy ze stawami, kręgosłupem, przepuklinami i żylakami. Ponadto kucharze są podatni na regularne choroby ARVI z powodu zmian temperatury. Na przykład pracownik w gorącym sklepie często przenosi się do zimnego i odwrotnie.

„Kucharze są ciężko chorymi osobami już w wieku 40 lat. Normalni ludzie nie podchodzą do tego zawodu. Są to fanatycy zakochani w swojej pracy” - mówi Anatoli Kryukov - szef kuchni, członek Rosyjskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.

Ze względu na specyfikę pracy kucharze mają nadwagę - to negatywnie wpływa na układ mięśniowo-szkieletowy i stawy kończyn dolnych - powiedział w rozmowie z NEWS.ru ortopeda-traumatolog Andrei Litvinenko. Najczęstsze choroby pracowników gastronomii to osteochondroza kręgosłupa piersiowego i lędźwiowego, wypukłość i przepuklina dysków, płaskostopie, artroza. Lekarz zaleca, aby kucharz zmniejszał ryzyko chorób zawodowych, robiąc sobie przerwę co półtorej do dwóch godzin na 15–20 minut. Nie należy tylko siadać, ale również starać się podnieść nogi, aby rozpoczął się odpływ krwi z kończyn dolnych.

Gorąca kariera

Cała branża gastronomiczna opiera się na szybkim przygotowaniu zamówień. Praca kulinarnego specjalisty wymaga dobrej reakcji i umiejętności szybkiego podejmowania decyzji - powiedział szef kuchni Andrei Ryvkin w rozmowie z NEWS.ru. Dlatego pracownicy branży są narażeni na duże obciążenia stresowe, które często skutkują wyczerpaniem nerwowym.

W wyspecjalizowanych placówkach edukacyjnych w Rosji praktycznie nie ma przygotowania do pracy w ekstremalnych warunkach - w kuchni. Dlatego większość pracowników jest „zdezorganizowanych i niestabilnych psychicznie”. Aby to zmienić, konieczne jest zrewidowanie programów edukacyjnych, a także zatrudnienie psychologów do produkcji, zauważył Ryvkin.

Zgodnie z ustawą „O szczególnej ocenie warunków pracy” zawód kucharza należy do trzeciej klasy szkodliwości. Został w ten sposób sklasyfikowany ze względu na niewygodne parametry mikroklimatu i ciągłe przebywanie na nogach. Dlatego szefowie kuchni mają prawo do pewnych świadczeń. Na przykład dodatkowe płatne urlopy - minimum siedem dni, odszkodowanie „za szkodę” w wysokości co najmniej 4% stawki wynagrodzenia, a także skrócony tydzień pracy.

Jednak wymienione warunki występują tylko w spółkach państwowych, podczas gdy w prywatnych jest to niezwykle rzadkie - powiedział Anatolij Kryukov. Wynika to również ze stopniowego upraszczania pracy kucharza. Na przykład piece z żeliwnymi naleśnikami są zastępowane indukcyjnymi, które nie wytwarzają w pomieszczeniu wysokiej temperatury. Ponadto sami pracownicy są często zainteresowani przyjmowaniem jak największej liczby zmian i mniejszym odpoczynkiem.

Należy zauważyć, że nawet w Moskwie zawód kucharza pozostaje dość nisko płatny. Według Anatolija Kryukowa, obecnie średnia pensja kucharza w stolicy wynosi 40–45 tys. rubli, w okręgach 25–30 tys. Jednocześnie przez ostatnie 20 lat wysokość wypłat dla kucharzy praktycznie się nie zmieniła. Więc szefowie kuchni i ich zastępcy mogą dostać naprawdę przyzwoitą pensję. Jednak w dziedzinie gastronomii publicznej następuje szybki rozwój kariery, dlatego zwykły szef kuchni może wyrosnąć na głowę po kilku latach udanej pracy.

Autor: 
Tłum. Natalia Madziąg
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama