U wielbicieli jajek może pojawić się cukrzyca – ostrzegają lekarze

Reklama

wt., 11/17/2020 - 19:39 -- MagdalenaL

Jajka są jednym z głównych źródeł cholesterolu w diecie. Ryzyko medyczne związane ze spożywaniem jaj wiąże się przede wszystkim ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, donosi portal „Medical Dialogues”. Naukowcy z „University of South Australia”, „China Medical University” i „Qatar University” zbadali, czy istnieje związek między długotrwałym spożywaniem jaj a prawdopodobieństwem zachorowania na cukrzycę.

Ich analiza wykazała, że ​​nadmierne spożycie jaj może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę. Okazało się, że u osób, które regularnie spożywają jedno lub więcej jaj dziennie (50 gramów lub więcej), zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy o 60%. Natomiast jedzenie od 38 gramów do 50 gramów jajek dziennie o około 25%. Ponadto opisany efekt częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Naukowcy nie wspomnieli nic o podstawach związków przyczynowo-skutkowych.

W międzyczasie „University of Texas” zbadał jaja jako potencjalnie niebezpieczną żywność pod względem chorób serca i cukrzycy w zeszłym roku. A wniosek naukowców sugeruje, że regularne spożywanie jaj nie prowadzi do nadmiaru tłuszczów nasyconych w organizmie, które są niebezpieczne dla serca i naczyń krwionośnych.

Również metoda gotowania odgrywa ważną rolę. Na przykład smażenie jajek na maśle lub jedzenie ich ze smażonym boczkiem zwiększa ryzyko miażdżycy. Wykazano również, że jedzenie jajek bez szkodliwych dodatków nie powoduje negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi.

Autor: 
Tłum. Natalia Madziąg
Polub Plportal.pl:

Reklama