Awokado dobre na wszystko!

Reklama

pt., 11/20/2020 - 22:08 -- MagdalenaL

Można mu przyznać miano najbardziej popularnego owocu w internecie. Oprócz sławy posiada wiele cennych właściwości! Czym nas może zaskoczyć?

Gruszka smaczliwka

Pierwotnie awokado pochodzi z Meksyku, jednak szybko się rozprzestrzeniło. Rośnie na drzewie, które może osiągnąć nawet 20 metrów. Skomplikowaną kwestią wydaje się klasyfikacja awokado. Pozornie trudno określić czy to owoc, czy warzywo. Jednak jest to owoc, botanicy uznają je za jagodę jednoziarnistą. Ponadto jest uznawany za afrodyzjak. Aztecy nazywali je: jądrami rosnącymi na drzewie. Nazywane jest również gruszką smaczliwką lub gruszką aligatora – ze względu na zieloną, bardzo szorstką skórkę.

Jedna z najwyższych kaloryczności wśród owoców

Awokado w 100 gramach zawiera 160 kcal. Porównując do jabłka, które ma około 50 kalorii na 100 gram, to bardzo dużo! Jednak nie są to puste kalorie. Co zatem się kryje pod tą zieloną skórką?

Właściwości

To doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zalicza się do dobrych tłuszczów: omega-9, omega-3, omega-6. Kwas oleinowy obniża stężenie cholesterolu we krwi i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Awokado charakteryzuje się dużą zawartością potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy. Jest także źródłem witamin z grupy B, które oddziałują na układ nerwowy, w szczególności kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Zawiera także witaminy C, E, A, które są przeciwutleniaczami. Regularne spożywanie awokado zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, takim jak miażdżyca. Wspomaga układ odpornościowy, a dzięki zawartości luteiny wpływa na prawidłowe widzenie.

Zastosowanie

Nie bez przyczyny nazywane jest masłem bogów. Można je stosować zamiast masła lub margaryny bezpośrednio na chleb i łączyć z dowolnym dodatkami. Warto jednak zaznaczyć, że dzięki bogatej zawartości nienasyconych tłuszczy zwiększa przyswajalność likopenu z pomidorów. Jest on przeciwutleniaczem, czyli zwalcza wolne rodniki. Awokado służy do zrobienia kultowego guacamole. Jest świetnym dodatkiem do sałatek i wielu innych potraw. Awokado może być również świetnym składnikiem domowych maseczek! Wystarczy je połączyć z kilkoma kroplami soku z cytryny. Jest to doskonały sposób na przebarwienia. Można również dodać miodu, który działa antybakteryjnie. Natomiast dla miłośników roślin, świetną zabawą będzie zasadzanie własnego drzewka awokado z pozostałej pestki.

Autor: 
Kinga Krawczyńska
Polub Plportal.pl:

Reklama