Olejek z orzechów makadamia właściwości

Reklama

pon., 11/30/2020 - 13:38 -- MagdalenaL

Olej z orzechów makadamia jest wyjątkowo lekki i łatwo absorbowany przez skórę. Jego zastosowanie znane jest ludzkości od setek lat. Jako pierwsi zaczęli stosować olejek z orzechów makadamia mieszkańcy Afryki. Chronił skórę przed palącym słońcem, ale nie tylko, bo jego szerokie właściwości są nadal chętnie wykorzystywane.

Olej makadamia pozyskiwany jest z orzechów drzewa makadamia (Macadamia ternifolia). To bardzo wysokie drzewo, które pochodzi z tropikalnych lasów Australii, choć aktualnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce i Brazylii . To wyjątkowe drzewo owocuje nawet do 100 lat, a jego owoce (wyglądem łudząco przypominające orzechy laskowe) dojrzewają około 30 tygodni i zbiera się je dopiero wtedy, gdy spadną na ziemię.

Olej makadamia ma jasnożółty lub bursztynowy kolor oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak.

 

Olej makadamia Działanie

  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
  • Nałożony tuż przed farbowaniem zwiększa intensywność koloru.
  • Chroni strukturę włosa przed uszkodzeniem.
  • Wzmacnia płytkę paznokcia.
  • Zmiękcza skórki przy paznokciach.
  • Wspomaga walkę z cellulitem.
  • Silnie nawilża i regeneruje nawet najbardziej suchą i zniszczoną skórę.
  • Działa przeciwzmarszczkowo
  • Zapobiega otarciom i poparzeniom skóry.
  • Zmniejsza widoczność przebarwień i blizn.

Olej makadamia na włosy

Olej z orzechów makadamia stosowany jest na włosy w formie maski lub odżywki o konsystencji balsamu. Takie preparaty doskonale wpływają na kondycję włosów, sprawiają, że stają się one m.in. mniej łamliwe. Zaleca się stosowanie go osobom, które nadużywają zabiegów chemicznych na włosy, a także prostownic i lokówek, co naraża włosy na osłabienie. Maskę lub odżywkę na bazie oleju nakłada się na włosy na przynajmniej 15 minut. Olej pozwala lepiej rozczesywać fryzurę. Jest to jedyna forma ochrony, którą zaleca się już u dzieci.

Olej makadamia na twarz

Kosmetyk ten polecany jest najczęściej osobom posiadającym cerę dojrzałą oraz takim, które borykają się z pierwszymi objawami starzenia się skóry. Olej makadamia intensywnie zagęszcza i poprawia strukturę skóry, dlatego też polecany jest tym, którzy posiadają bardzo rozciągniętą i zniszczoną skórę. Ponadto, olejek makadamia sprawdzi się przy każdym typie cery zarówno u tej bardzo suchej, wrażliwej i zmęczonej, jak i trądzikowej, mieszanej, bądź tłustej.

Olej makadamia Na Cellulit

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, olej makadamia jest niezwykle skutecznym i jednocześnie naturalnym kosmetykiem, który pozwala na regenerację, odżywienie i ujędrnienie zwiotczałej i zniszczonej skóry, bowiem stymuluje krążenie krwi oraz limfy, wspomagając tym samym walkę z cellulitem.

Naturalne, rafinowane oleje są podstawowymi surowcami wysokiej jakości kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Wprowadza się je do kremów, balsamów, maseczek kosmetycznych, płynów kąpielowych. Są składnikami szamponów, odżywek oraz innych środków do pielęgnacji włosów. Można je znaleźć w recepturach pomadek ochronnych do warg, lakierach i zmywaczach do paznokci. Stosuje się je również bezpośrednio na skórę podczas masażu. Stanowią doskonały nośnik dla olejków eterycznych.

Autor: 
Karolina Przewoźniak
Polub Plportal.pl:

Reklama