10 powszechnych mitów dotyczących kawy

Reklama

sob., 01/23/2021 - 11:41 -- MagdalenaL

Fot. Elias Shariff Falla Mardini 

Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają swoją kawę. W zwyczaju mają pijać kilka filiżanektego aromatycznego napoju dziennie. Być może dlatego istnieje tak dużo mitów dotyczących tego pobudzającego napoju.Oto lista 10 głęboko zakorzenionych mitów, w które trzeba przestać wierzyć.

Kawa zakłóca sen

Kawa wpływa na każdego w winnym stopniu. Wyznaczniki takie jak wiek, waga, wysokość, tolerancja kofeiny są znaczące. Osoby pijące kilka filiżanek kawy dziennie nie poczują działania kofeiny w takim samym stopniu jak osoby niepijające jej na co dzień. Ludzie obawiają się, że będą leżeć całą noc, sprawdzając co chwilę godzinę. Większa część kofeiny znika z ciała już po około 6 godzinach. Jeśli wiesz, że masz problemy z zasypianiem, zrezygnuj z popołudniowej kawy. Jeśli natomiast jesteś przyzwyczajony do picia kawy, nie będzie to grało zbyt dużej roli.

Kawa jest moczopędna

Czy mało razy słyszałeś, że ktoś tak mówi? Czy jesteś jedną z osób, która unika wypicia filiżanki kawy, abynie biegać ciągle do toalety? Badania wykazały, że potrzeba wypijać co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, aby produkować więcej moczu. Nie ma więc znaczenia, czy wypijesz szklankę wody, czy kubek ulubionej kawy – efekt będzie bardzo podobny. 

Stara kawa źle smakuje

Długo przechowywana kawa wcale nie musi źle smakować. Odpowiedzialny za smak kawy jest sposób jej pakowania. Kawa trzymana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, na przykład w słoiku, nie straci swojego aromatu ciągu kilku miesięcy. Za to kawa trzymana w papierowej torbie lub nieszczelnym opakowaniu już po miesiącu może stać się kwaśna. 

Świeżopalona kawa jest najlepsza

Z pewnością w rozprzestrzeniającym się aromacie świeżopalonej kawy jest coś wyjątkowego. Nie musi to jednak oznaczać, że taka kawa smakuje najlepiej. Nie. Kawa smakuje najlepiej po jednym lub dwóch tygodniach od momentu palenia. Po tym czasie osiąga swój wyjątkowy smak.

Kawa pomaga na kaca

Kiedy czujesz się jeszcze trochę pijany o poranku, decydujesz się na wzmacniającą filiżankę kawy, która pomoże ci wytrzeźwieć. Niestety, jest to jeden z głęboko zakorzenionych mitów. Dzięki niej wcale nie wytrzeźwiejesz. W zamian za to ciało zostanie okłamane, że stan upojenia zaczyna już odchodzić. Naukowcy uważają, że może to być nawet niebezpieczne. Połączenie kofeiny z alkoholem może prowadzić do podejmowania nierozsądnych decyzji, kiedy na przykład ktoś zdecyduje się wrócić do domu po imprezie samochodem, ponieważ już nie czuje się pijany.

Kawa pomaga w odchudzaniu

To prawda, że kofeina przyspiesza metabolizm, jednak w bardzo małym stopniu. Jeżeli pijesz kawę tylko po to, aby schudnąć – równie dobrze możesz już z tym skończyć. Lepiej cieszyć się nią dla smaku.

Kawa ciemno palona jest mocniejsza niż jasno palona

Nie, jest całkowicie odwrotnie. Przy ciemnym paleniu rozkładane są kwasy, co sprawia, że kawa jest mniej kwaśna w smaku. Wbrew przekonaniom ciemno palona kawa jest delikatniejsza dla żołądka niż jasno lub średnio palona.

Kawa wysusza

Nie ma żadnego powodu do niepokoju, kawa nie wysuszy twojego ciała. Być może słyszałeś również, aby wraz z filiżanką kawy pić taką samą ilość wody, aby zachować balans. Brakuje jakichkolwiek badań na potwierdzenie tego twierdzenia. Badania wykazały jedynie, że nie ma różnicy między osobami, które piły jedynie wodę lub kawę. Naukowcy nie widzą również negatywnego wpływu na zawartość wody w organizmie podczas wypijania czterech filiżanek kawy dziennie.

Więcej kofeiny znajduje się w espresso niż w kawie parzonej

Ilość kofeiny zależy od ilości dozowanej kawy. Jeżeli tyle samo kawy używasz do przygotowania espresso, jak ikawy parzonej – zawartość kofeiny nie będzie się różnić. Ale z reguły wypijasz więcej kawy parzonej, prawda? Jeżeli z drugiej strony porównasz objętości napojów, więcej kofeiny znajdziesz faktycznie w espresso, niż w zwyczajnej filiżance kawy.

Herbata zawiera więcej przeciwutleniaczy

Osoby pijące herbatę często podkreślają, że jest ona dla nich wartościową alternatywą. Ale czy wiedziałeś, że kawa zwiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona, czarna czy chińska herbata oolong? Tak, teraz możesz przestać czuć się gorszy podczas przerwy na kawę.

Tłumaczyła Marzena Mamuszka

Autor: 
Patricia Higson
Źródło: 

mittkok.expressen.se

Polub Plportal.pl:

Reklama