
Regularna aktywność fizyczna i zdrowa zbilansowana dieta to najlepsze sposoby do utrzymania układu krążenia i ogólny stan organizmu w dobrej formie. Ale jest jeszcze jedna rzecz, a konkretniej owoc, która może nam w tym pomóc.
Pandemia koronawirusa wywołała obawy zdrowotne na całym świecie. Dokładniej, jednym z dodatkowych problemów tego kryzysu zdrowotnego jest to, że z powodu wirusa inne choroby, które są równie lub bardziej niebezpieczne, nie są leczone tak, jak powinny. Dlatego ważne jest, aby dbać o siebie i przestrzegać zdrowych nawyków, które pozwalają uniknąć ryzyka zarażenia się chorobą.
Jeśli mówimy o dbaniu o zdrowie, musimy zająć się najważniejszymi kwestiami. Najważniejszym narządem, o który musimy zadbać to serce, ponieważ to ono wraz z całym układem krwionośnym jest odpowiedzialne za dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych i rzecz najbardziej oczywistą: utrzymanie nas przy życiu. Ponadto należy wziąć pod uwagę, że zawały serca są nadal jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie.
Jak sprawić, by serce dobrze pracowało i uniknąć strachu przed jego chorobami? Najlepszym sposobem jest oczywiście regularne ćwiczenia fizyczne i zdrowa i zbilansowana dieta. Powinniśmy także unikać wszelkiego rodzaju złych nawyków, takich jak spożywanie alkoholu czy tytoniu, i oczywiście spróbować się zrelaksować i powstrzymać stres, gdyż wpływa on na zdrowie psychiczne i fizyczne znacznie bardziej niż nam się wydaje.
Antocyjany
Niedawno w badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Nutrition Reviews” odkryto, które związki chemiczne obecne w żywności mogą najbardziej pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Chodzi o antocyjany, naturalny związek fitochemiczny, który pomaga zwalczać i obniżać poziom cholesterolu, który jest przechowywany w żyłach i tętnicach w pobliżu narządu serca.
Jakie pokarmy zawierają najwięcej tych pierwiastków? Jagody. Zawierają one wysoką zawartość błonnika i mikroelementów. Antocyjany w nich zawarte czynią je najlepszym pożywieniem, pomagającym uniknąć możliwych przyszłych chorób serca - wynika z niedawnego artykułu opublikowanego w magazynie „Eat This Not That”. „Lubię przyjmować zastrzyk jagodowych witamin” - mówi Maya Feller, dietetyk z Brooklynu. „W końcu są one częścią diety, która poprawia ogólny stan zdrowia, a nie tylko kondycję serca. Jagody zawierają bardzo dobroczynne witaminy (C, K, mangan i potas), oprócz tego, że są doskonałym źródłem błonnika”.
Przeciw wysokiemu ciśnieniu krwi
Co więcej, borówki to dobrzy znajomi wszystkich tych, którzy stosują dietę odchudzającą i chcą poprawić ogólny stan organizmu. W związku z tym przeprowadzono tak wiele badań dotyczących jego korzystnych właściwości. Innym przykładem jest badanie przeprowadzone przez grupę badawczą z Uniwersytetu Harvarda, która odkryła, że regularne spożywanie jagód może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Najlepsze w jagodach jest to, że jest to produkt, który możemy spożywać w wielu potrawach i przepisach. Nietrudno “zrobić im miejsce” w codziennej diecie, bo może służyć jako śniadanie, jeśli dodamy je do jogurtu (jest pyszny), a także do przekąsek czy obiadów. I oczywiście, jeśli podajemy go w soku razem z innymi owocami, takimi jak truskawki, oprócz tego, że jest wyśmienity dla podniebienia, zapewni dużą dawkę witamin, dzięki którym wzmocnimy nasz układ odpornościowy i uchronimy się od grypy, czy przeziębienia w tym ciężkim czasie pandemii.
WWW.ELCONFIDENCIAL.COM