Warzywna zupa Berkoukes

Reklama

pt., 05/14/2021 - 21:49 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Wikipedia.fr

Berkoukes lub abazine jest jednym z podstawowych dań tradycyjnej kuchni algierskiej. Przygotowywane jest na bazie gruboziarnistej kaszy berkoukes, warzyw i mięsa. Ja użyłam suszonego mięsa, które nazywa się Achedlouh po kabylsku. Potrawę można przygotować na wiele sposobów, oto jeden z nich.

Porcje: 4, Trudność: średnia

Składniki:

suszone mięso 

300g kaszy Berkoukes 

3 ząbki czosnku

1 cebula

3 pomidory 

1 ziemniak

1 cukinia

1 marchewka

1 rzepa

garść ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie

liście selera

pęczek kolendry

1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

papryka

cynamon

papryka zielona

Sposób przygotowania:

1. Do kociołka wlej trochę oleju i przyrumień kawałki mięsa razem z cebulą i startym czosnkiem.

2. Dodaj przyprawy i warzywa pokrojone w kosteczki, liście selera i kolendrę, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i paprykę, następnie pozostaw na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Potem dodaj pomidory roztarte na pulpę.

3. Zalej wszystko wodą (ok. 3 l), zakryj przykrywką i gotuj przez 15 min.

4. Kiedy mięso jest ugotowane, dodaj Berkoukes do sosu i trochę ciepłej wody, jeśli to konieczne. Nadal gotuj mieszając co 2 min., ponieważ inaczej Berkoukes przyklejają się do dna kociołka. Sprawdź czy kasza jest ugotowana, próbując ją.

5. Kontynuuj gotowanie, jeśli to konieczne. Posyp pokrojoną kolendrą i podawaj na ciepło z pieprzem.

Autor: 
Sarah B / tłum. Monika Kunsztowicz
Polub Plportal.pl:

Reklama