Jak przedłużyć świeżość warzyw? Praktyczny trik

Reklama

pon., 05/17/2021 - 23:06 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Engin Akyurt / Pexels

Zdarzyło wam się kiedyś, że warzywa na promocji zepsuły wam się w lodówce, zanim zdążyliście je zużyć? Nawet jeśli kupimy je po korzystnej cenie, to jeśli pozwolimy im się zepsuć, nasze pieniądze pójdą na marne. Influencerka instagramowa promująca przyjazny środowisku, ekologiczny tryb życia radzi, by po zakupieniu warzyw włożyć je do wody. Sposób na zachowanie świeżości warzyw, który przedstawimy w niniejszym artykule, cieszy się popularnością nawet za granicą.

Marchew, kiełki fasoli, awokado... czyli co zrobić z napoczętymi warzywami?

Istnieje lepszy i bardziej ekonomiczny sposób na przechowywanie napoczętych warzyw, niż trzymanie ich w lodówce w opakowaniu, w którym je kupiliśmy. Przedstawiamy co zrobić, by przy następnej okazji warzywa takie jak marchew, brokuły, kiełki, awokado, pomidorki koktajlowe, liście pachnotki czy imbir nie uległy zepsuciu w lodówce. Uwaga: wodę, do której wkładamy warzywa, należy co jakiś czas wymieniać.

● Marchew

Często zdarza się, że kupujemy wielką torbę marchwi, zużyjemy zaledwie kilka sztuk, a reszta wysycha w lodówce. Do pojemnika wlejmy wystarczająco wody, by marchewki były zanurzone, nałóżmy pokrywkę i tak schowajmy je do lodówki. W ten sposób marchew zachowa świeżość nawet przez dwa tygodnie. Tak samo postępujemy z napoczętą jarzyną.

 

● Kiełki fasoli

Jeśli nie zużyjemy kiełków fasoli zaraz po ich zakupie, to szybko tracą one swój kolor i wiotczeją. Umieśćmy więc kiełki w pojemniku i wlejmy wystarczająco wody, by je pokryła. Pojemnik zamykamy pokrywką i tak przechowujemy w lodówce. Dzięki temu kiełki dłużej zachowają swoją chrupkość.

● Brokuł

Brokuł źle znosi długie przechowywanie w lodówce: szybko żółknieje i wysycha. Można jednak przedłużyć jego świeżość o tydzień, wkładając łodygę do szklanki bądź słoika z wodą.

● Napoczęte awokado

Gdy połówkę napoczętego awokado włożymy do lodówki, to szybko zmienia ono swój kolor. Jeśli jednak będziemy przechowywać je w pojemniku z wodą, to uda się zapobiec ciemnieniu miąższu.

● Pomidorki koktajlowe

Pomidorki koktajlowe również możemy w całości przechowywać w lodówce w pojemniku z wodą. Dzięki temu nawet przez tydzień nie utracą one swojej soczystości.

● Aojiso (Pachnotka zielona)

Pachnotka to kolejna roślina, której liście błyskawicznie więdną, jeśli pozostawimy je w sklepowym opakowaniu. Do małego pojemnika wlejmy tyle wody, by można było zanurzyć w niej łodyżki liści i w ten sposób upakowane włóżmy do lodówki, a będziemy dłużej mogli cieszyć się ich świeżością.

● Imbir

Korzeń imbiru to jeszcze jedno warzywo, do którego można zastosować tę metodę. Przechowując go zanurzonego w pojemniku z wodą, możemy mieć pewność, że wytrzyma nawet kilka tygodni. Co 2-3 dni trzeba co prawda wymieniać wodę, lecz poza tym prezentowany sposób jest zupełnie bezproblemowy – wystarczy nalać wody, czasami doglądać bardziej delikatnych warzyw i to tyle! Po wyjęciu z wody warzywa smakują dokładnie tak jak świeże, a ich tekstura również nie ulega żadnej zmianie – z pewnością sposób ten ma pod tym względem przewagę nad mrożeniem. W dodatku technika ta nie wymaga od nas użycia folii spożywczej, co na dłuższą metę pozwala ograniczyć wydatki. Gorąco polecamy ten sposób wszystkim zainteresowanym.

Informacji do artykułu udzieliła pani Nomura Ran, influencerka instagramowa i pierwszorzędna planistka finansowa. Tworzy czteroosobową rodzinę wraz z mężem i dwiema córkami uczęszczającymi do gimnazjum. Na Instagramie dokumentuje swoje życie, które wiedzie w duchu zero-waste. Obecnie obserwuje ją 15 tysięcy osób.

Autor: 
tłum. Magdalena Pirch
Polub Plportal.pl:

Reklama