Trzy rzeczy w czekoladzie, które dają ci szczęście i jedna rzecz, która zabija psy

Reklama

śr., 06/16/2021 - 13:47 -- MagdalenaL

 

Naukowcy uważają, że często mamy ochotę na czekoladę nie z powodu głodu, (w końcu kto je czekoladę z głodu?), lecz dlatego, że nasz mózg poszukuje źródła przyjemności. Im ciemniejsza czekolada, tym większa szansa na to, że przyniesie uczucie przyjemności. Ze względu na to, tabliczka czekolady kupiona w automacie nie będzie miała takich samych efektów, jak tabliczka czarnej - lub nawet kawałek czekolady deserowej.

Oto cztery związki chemiczne w czekoladzie, które wpływają na nasz mózg:

Kofeina

Tak, ten sam alkaloid, który znajduje się w kawie i sprawia, że ​​jesteś pobudzony (i roztrzęsiony), jest również w czekoladzie. Pobudza on receptory dopaminy w mózgu, uwalniając substancje chemiczne wywołujące uczucie błogości. Dopamina jest silnym neuroprzekaźnikiem wytwarzanym przez organizm. Pomaga on kontrolować nasze ośrodki przyjemności oraz regulować reakcje emocjonalne.

Fentyloetyloamina

Znana również jako „narkotyk miłości”, ponieważ uwalnia te same substancje chemiczne w mózgu, jakie są wytwarzane przez uczucie miłości. Związek ten jest powiązany z rodziną stymulantów amfetaminowych, przez co również skłania mózg do uwalniania dopaminy. Co dziwne, w czekoladzie jest mniej fenyloetyloaminy, niż w niektórych rodzajach koziego sera.

Anandamid

Ten neuroprzekaźnik znajdujący się w czekoladzie, ale także syntetyzowany przez mózg z innych substancji, wpływa na to, jak mózg doświadcza przyjemności. Może to być przyczyną „haju biegacza”.

Teobromina

Łagodne uniesienie, jakie zapewnia ten związek, jest przyjemne - ale nie to czyni go godnym uwagi. Zwracamy uwagę na ten alkaloid głównie dlatego, że to on sprawia, że ​​czekolada jest trująca dla psów i innych zwierząt. Przez teobrominę, zjedzenie dwóch do trzech uncji czekolady (57-85 gramów) może wywołać nudności, anoreksję, pot i ból głowy nawet u człowieka. Alkaloidy roślinne to poważna sprawa; inne z nich, których nie znajdziesz w czekoladzie, to morfina, kokaina, nikotyna i strychnina.

 

 

Autor: 
Kids Discover, tłum. Martyna Sidoruk
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama