Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca o jedną piątą

Reklama

pt., 07/23/2021 - 16:30 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Rick Wilking

Jedzenie przetworzonego mięsa podnosi ryzyko chorób serca o jedną piątą - wynika z największej w historii analizy badań nad wpływem spożycia mięsa na zdrowie serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfordzie namawiają społeczeństwo do zmniejszenia spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa o trzy czwarte lub do całkowitego zrezygnowania z niego, aby obniżyć ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej serca.

Zespół stwierdził że spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie w tym bekonu, szynki i kiełbasy, zwiększa ryzyko chorób serca o 18 proc. ze względu na wysoką zawartość soli i tłuszczów nasyconych. Ryzyko spada do 9 proc. w przypadku nieprzetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina i wieprzowina, ale nie znaleziono żadnego związku między chorobami serca a jedzeniem drobiu, takiego jak kurczak i indyk, które zawierają mniej tłuszczy nasyconych.

Anika Knüppel, współautorka badania powiedziała: Wiemy, że produkcja mięsa jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do emisji gazów cieplarnianych i musimy ograniczyć produkcję i konsumpcję mięsa, aby przynieść korzyści środowisku. Nasze badanie pokazuje, że ograniczenie spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa przyniosłoby również osobiste korzyści zdrowotne. Dodała że nie ma zgody co do tego, co stanowi bezpieczny poziom, a zamiast tego zaleca spożywanie jak najmniejszej ilości mięsa, najlepiej tylko raz w tygodniu. Zaapelowała do decydentów o wzmocnienie wytycznych dotyczących zdrowia publicznego, aby zachęcić więcej osób do ograniczenia spożycia przetworzonego czerwonego mięsa.

Podczas, gdy badania nie ustaliły przyczyn tego związku, uważa się, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych zwiększa poziom szkodliwego cholesterolu lipoproteinowego o małej gęstości (LDL), podczas gdy nadmierne spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, z których oba występują w dużych ilościach w przetworzonym mięsie i są dobrze znanymi czynnikami ryzyka choroby wieńcowej serca.

Każdego roku na świecie z powodu choroby wieńcowej, spowodowanej zwężeniem tętnic zaopatrujących serce w krew, umiera prawie 9 mln ludzi. W Wielkiej Brytanii szacuje się, że 10 proc. ludzi umrze z powodu choroby wieńcowej, a liczba ta mogłaby zostać zredukowana do 9 proc., gdyby ludzie ograniczyli spożycie czerwonego mięsa o trzy czwarte lub przestali je spożywać. Wcześniejsze prace tego samego zespołu badawczego wykazały, że nawet umiarkowane spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelit.

Naukowcy z Oxford's Nuffield Department of Population Health przeanalizowali wszystkie dostępne dowody, w tym 13 badań kohortowych śledzących stan zdrowia ponad 1,4 mln osób przez okres do 30 lat, aby ostatecznie ustalić związek między chorobą wieńcową a spożyciem czerwonego mięsa. Większość badań była przeprowadzona na białoskórych dorosłych żyjących w  Europie lub Stanach Zjednoczonych, przy czym konieczne jest uzyskanie większej ilości danych na temat innych populacji.

Autor: 
Rachel Hall Tłum. Eryk Mórawski
Polub Plportal.pl:

Reklama