Dlaczego od niedawna odradza się ciężarnym kobietom spożywania krewetek

Reklama

ndz., 07/25/2021 - 00:59 -- MagdalenaL

W ZwangerHap, powszechnie używanej holenderskiej aplikacji z poradami żywieniowymi dla kobiet w ciąży, pojawił się nagle komunikat: kobiety w ciąży powinny unikać krewetek. Ale dlaczego nie zalecono tego w pierwszej kolejności? A czy to źle, jeśli jadłaś wcześniej krewetki?

„Fakt, że od niedawna odradza się kobietom w ciąży spożywania krewetek, ma związek z ostatnio zaktualizowanymi wytycznymi Rady Zdrowia z zeszłego miesiąca” – mówi Wieke van der Vossen, ekspertka ds. Bezpieczeństwa żywności w Centrum Żywienia. „Dobrze jest spożywać ryby w ciąży, a jednocześnie wiedzieliśmy, że niektóre rodzaje ryb, takie jak ryby drapieżne, lepiej zostawić w spokoju. Dodano również kilka nowych gatunków ryb, których powinno się unikać”. Centrum Żywienia, odpowiedzialne za stworzenie ZwangerHap, przyjęło te zalecenia Rady Zdrowia.

W przeszłości badano już ilość rtęci i dioksyn w rybach, ale teraz dodana została substancja PFAS. „W ostatnich latach coraz więcej wiadomo na temat jej szkodliwych skutków” – mówi Van der Vossen. „Na podstawie tej nowej oceny, krewetki są powyżej normy. W tym przypadku obowiązuje rada: nie jedz ich. W rzeczywistości jest to analiza oparta na nowych spostrzeżeniach. Krewetki były wcześniej na zielonej liście, teraz zmieniły kolor na czerwony. A w takiej aplikacji jak ZwangerHap rekomendacje stają się nagle bardzo konkretne i widoczne”.

Brak bezpośrednich obaw

Ciężarne kobiety, które do tej pory spożywały krewetki, nie muszą być zaniepokojone zmianami w zaleceniach. „To nie jest powód do paniki. Chodzi nam o długoterminowe spożycie. Normy są często bardzo surowe i naprawdę trzeba traktować to jako środek zapobiegawczy” – mówi Van der Vossen. „Oprócz krewetek nie zaleca się również spożywania krabów, homarów i sardynek”.

Centrum Żywienia radzi kobietom w ciąży spożywanie ryb dwa razy w tygodniu, aby przyswoić kwasy tłuszczowe ryb, które przyczyniają się do rozwoju mózgu i widzenia u nienarodzonych dzieci. Raz powinny być to ryby tłuste, takie jak łosoś, a raz chude, takie jak tilapia czy plamiak.

Autor: 
tłum. Agata Furmanek
Polub Plportal.pl:

Reklama