Jak odgrzewać pizzę, żeby nie wyszła gumowata

Reklama

pon., 10/25/2021 - 09:44 -- MagdalenaL

Jak odgrzewać pizzę, żeby nie wyszła gumowata, źródło zdjęcia: „La Vanguardia"

Do wykonania tego triku należy przede wszystkim unikać mikrofalówki.

Ustalenie odpowiedniej ilości pizzy, tak aby nie zostały resztki i nikt nie chodził głodny, jest bardzo trudnym zadaniem. W grę wchodzą różne czynniki: apetyt każdej osoby, grubość ciasta oraz wielkość pizzy. Dlatego zwykle zdarza się, że aby nikomu nie zabrakło, zamawiamy więcej niż potrzeba.

Jako że wyrzucanie nadmiaru jedzenia nie jest dobrą opcją, pozostałe porcje przechowuje się do zjedzenia w późniejszym czasie. Odgrzewanie pizzy ma jednak pewną niedogodność w porównaniu z większością produktów spożywczych: ciasto po odgrzaniu jest prawie zawsze gumowate.


Ustalenie odpowiedniej ilości pizzy jest bardzo skomplikowane, źródło: Pexels

Wiele osób nie wie, że istnieje trik na odgrzewanie pizzy, który sprawia, że jest ona jak świeżo upieczona i przede wszystkim nie rozmiękcza ciasta. Należy tu za wszelką cenę unikać mikrofalówki, gdyż to ona jest w wielu przypadkach przyczyną „gumowatej" konsystencji.

Kluczowe jest podgrzanie kawałków pizzy na gorącej patelni, dodanie odrobiny wody, a następnie nałożenie na wierzch pokrywki. W ten sposób, w ciągu zaledwie kilku minut, pizza gotuje się na parze, dzięki czemu powstaje chrupiące ciasto pokryte gorącym, roztopionym serem.

Jeżeli, zamiast podgrzania kawałków na patelni i na parze, zrobimy to w piekarniku, ser będzie chrupiący, a nie ciągnący się. Dodatkowo, choć może wydawać się, że polewanie pizzy wodą sprawi, że będzie ona wilgotna, to w rzeczywistości woda szybko wyparuje.

Sztuczka została udostępniona przez Tarę Ippolito, domową kucharkę z New Jersey, która na koncie na TikTok’u ma ponad 1,2 miliona zwolenników i dzieli się tam wszelkiego rodzaju poradami kulinarnymi i przepisami. Filmik, gdzie ukazuje przestawiony sposób na odgrzewanie pizzy, zgromadził już ponad 2,7 miliona wyświetleń i setki komentarzy.


Pizza w mikrofalówce, źródło: Getty Images/iStockphoto

To nie pierwszy raz, kiedy tiktoker pokazuje sztuczkę, dzięki której ciasto na pizzę nie robi się gumowate. Niedawno jedna z użytkowniczek podzieliła się różnymi wskazówkami na temat gotowania posiłków w mikrofalówce i zapewniła, że podgrzewając pizze w mikrofalówce da się uniknąć rozmiękłej konsystencji, jeżeli postawimy obok szklankę z wodą.

Autor: 
Carlota Bisbe Mases / tłum. Magdalena Wąsala
Polub Plportal.pl:

Reklama