Toksyczne związki znalezione w 80% produktów oferowanych przez McDonald's i Burger King

Reklama

pt., 11/26/2021 - 22:37 -- MagdalenaL

Naukowcy zbadali znaczny odsetek śmieciowego jedzenia, który zawierał szkodliwe substancje chemiczne powodujące astmę lub bezpłodność.
 

Co znajduje się w hamburgerach z restauracji typu fast food?

Zazwyczaj są to związki toksyczne. Takie są wnioski nowego badania opublikowanego w Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology. W próbkach żywności z popularnych punktów sprzedaży, takich jak McDonald's, Pizza Hut, Taco Bell, Domino's Pizza czy Burger King, znaleziono niewielkie ilości substancji chemicznych zwanych ftalanami. Związki te są stosowane w przemyśle, na przykład do zmiękczania tworzyw sztucznych (takich jak gumowe rękawice, winylowe podłogi lub plastikowe opakowania). Sprawiają, że plastik jest elastyczny. Właśnie dlatego są tak wszechobecne w naszym społeczeństwie.

To badanie jest pierwszym, które bada żywność samą w sobie.

Naukowcy z Uniwersytetu George’a Washington (USA) kupili i przeanalizowali 64 produkty z różnych amerykańskich sieci typu fast food i znaleźli szkodliwe chemikalia w większości (w ponad 80%) zebranych próbek.

Więc to nie tylko cholesterol, czy kalorie zawarte w tej żywności. Pizza, burrito lub hamburgery są pełne toksycznych substancji chemicznych (ftalanów), które powodują problemy zdrowotne, w tym zaburzenia hormonalne i problemy z płodnością. Zwiększają również ryzyko problemów z nauką, koncentracją i zachowaniem u dzieci.

Ludzie są narażeni na ftalany przez spożycie żywności i napojów, które były w kontakcie z produktami zawierającymi te substancje chemiczne lub przez wdychanie ich cząsteczek znajdujących się w powietrzu - wyjaśniają naukowcy z Center for Disease Control and Prevention.

 

 

Ftalan DBP był obecny w 81% próbek, podczas gdy 70% z nich zawierało DEHP (oba są związane z problemami z płodnością). Najgorsze były potrawy mięsne: burrito z kurczakiem i cheeseburgery miały najwyższe stężenie tych substancji chemicznych, podczas gdy pizza z serem i chipsy miały najniższe poziomy. Ponadto, prawie 90% żywności zawierało inny plastyfikator (DEHT), który został wynaleziony, w celu zastąpienia ftalanów, chociaż badania nie stwierdziły jeszcze, czy DEHT jest bezpieczniejszy. Według naukowców pełny wpływ tych alternatywnych plastyfikatorów na zdrowie nie jest jeszcze znany.

Obecnie Food and Drug Administration (FDA), która sprawuje kontrolę nad bezpieczeństwem żywności, nie ma podstaw prawnych ograniczających stężenie ftalanów w żywności. Wygląda na to, że nadszedł czas na ponowną ocenę jej bezpieczeństwa.

FDA przedstawiła oświadczenie w którym zapewniła, że przejrzy badania opublikowane przez Uniwersytet George’a Washingtona i rozważy je jako część dowodów naukowych.

„Kiedy nowe informacje wzbudzą obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, FDA może cofnąć zezwolenia na stosowanie dodatków do żywności, jeśli organizacja nie stwierdzi, że istnieje wystarczająca pewność, iż jego spożycie nie ma negatywnego wpływu na zdrowie."

Autor: 
Sarah Romero / Tłumaczenie: Julia Śliwak
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama