Ciekawa historia hiszpańskich tapas

Reklama

pon., 12/06/2021 - 20:15 -- MagdalenaL

Źródło obrazu: https://www.travelreport.mx/wp-content/uploads/2020/11/historia-de-las-t...

 

W Hiszpanii tapas są czymś więcej niż tylko dodatkiem do drinka. To doskonała okazja do spotkań, rozmów i świętowania. Co więcej, są tak różnorodne, jak sami Hiszpanie, ponieważ jedzone są zarówno w najbardziej kosmopolitycznych restauracjach wielkich miast, jak i w barach małych miejscowości. Ale skąd pochodzą? Czytaj dalej, aby poznać ciekawą historię hiszpańskich tapas.

 

 

Historia hiszpańskich tapas

RAE definiuje tapas jako „małą porcję jakiegoś jedzenia, która jest podawana jako dodatek do napoju”.

Może się to wydać dziwne, ale nie ma oficjalnej historii wyjaśniającej ich pochodzenie. Istnieje jednak kilka legend i opowieści na ten temat, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

 

Źródło obrazu: https://www.travelreport.mx/wp-content/uploads/2020/11/historia-de-las-t...
 

Jedna z najpopularniejszych wersji mówi, że tapas zostały wynalezione przez Alfonsa X Mądrego. Mówi się, że król cierpiał na dolegliwość, którą według jego lekarza można było wyleczyć dwoma kieliszkami wina dziennie. Ale monarcha, któremu nie podobały się efekty spożycia alkoholu, zawsze łączył go z jedzeniem. Z tego powodu zarządził, by w kastylijskich karczmach również nie podawano wina bez jedzenia, aby goście nie upijali sie zbyt szybko.

Bohaterem innej z popularnych legend o powstaniu tapas jest Alfonso XIII, który podróżował ze swoim dworem przez Kadyks. Król wstąpił na kieliszek sherry do restauracji Ventorrillo El Chato (która, nawiasem mówiąc, nadal istnieje). Gdy czekał na swój trunek, przez okno wpadł podmuch wiatru niosący z sobą piasek z plaży, więc jeden z kelnerów postanowił przykryć kieliszek plasterkiem szynki.

Kiedy zaniósł go królowi, zdziwiony władca zapytał o powód, dla którego znajduje się na nim szynka. Kelner odpowiedział, że to była “tapa” (przykrycie), żeby do wina nie dostał się piasek. Monarsze spodobał się ten pomysł i poprosił o kolejny kieliszek z takim przykryciem. Jak to często bywa, członkowie dworu królewskiego natychmiast poszli w jego ślady i w ten sposób stało się to popularne, zwłaszcza w Madrycie i Andaluzji.

 

Źródło obrazu: https://www.travelreport.mx/wp-content/uploads/2020/11/historia-de-las-t...
 

Istnieje inna (dość podobna) wersja, ale z udziałem monarchów katolickich, którzy odwiedzili tawernę w San Fernando, również znajdującą się w Kadyksie. Podobno w tamtym miejscu było tyle much, że król poprosił karczmarza, aby przykrył jego kieliszek kawałkiem czegoś, co okazało się być serem. Gdy to zrobił, karczmarz powiedział: “Aquí tiene su tapa, majestad” (Oto twoja przykrywka, Wasza Wysokość).

A skoro już mowa o katolickich monarchach, to istnieje jeszcze jedna legenda, która mówi, że tapas powstały po to, by zapobiec nadmiernemu spożyciu alkoholu przez wozaków. Monarchowie zdecydowali, że w tawernach napoje należy podawać z talerzykiem jedzenia na kieliszku, co zmusiłoby ich najpierw do zjedzenia czegoś przed wypiciem wina.

 

Źródło obrazu: https://www.travelreport.mx/wp-content/uploads/2020/11/historia-de-las-t...
 

Inni uważają, że tapas zostały stworzone, aby zachować smak wina lub jako przekąska między posiłkami dla robotników i chłopów.

Najwiarygodniejszą wersją jest jednak ta, która mówi, że stworzono je w celu ochrony napojów przed kurzem, piaskiem czy insektami.

Wiadomo, że ich historia zaczyna się w XVI wieku, gdyż wspomina się o nich już w takich dziełach jak “Don Kichot z La Manchy".

Autor: 
Aranza Orti / Tłumaczenie: Klaudia Jamróg
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama